Handige links

OPEN SOURCE FREE DOWNLOADABLE PCB CAD DESIGN SOFTWARE

DESIGN SPARK

Dit is een gratis 'cut-down' (maar functionele) downloadbare versie van Easy-PC. http://www.designspark.com/pcb

KICAD, GRATIS PCB CAD-SOFTWARE

Kicad is een open source (GPL) -software voor het maken van elektronische schema's en PCB artwork. Het kan worden gedownload via http://iut-tice.ujf-grenoble.fr/kicad/index.html Omdat de software open source is, zijn er geen kosten aan verbonden en zijn er geen limieten op het aantal pins en nets.

FREEPCB

http://www.freepcb.com/FreePCB
FreePCB is een gratis, open-source PCB-editor voor Microsoft Windows, uitgegeven onder de GNU General Public License. Het is ontworpen om eenvoudig te leren en eenvoudig te gebruiken, maar toch in staat om werk van professionele kwaliteit te leveren. Het heeft geen ingebouwde autorouter, maar het kan de op FreeRoute web-gebaseerde autorouter gebruiken op www.freerouting.net. De website heeft een uitgebreid zelfstudie- en gebruikersforum.

Programma kenmerken zijn:

1 tot 16 koperen lagen

Board-formaat tot 60 centimeter bij 60 centimeter

Gebruikt Engelse of metrische eenheden (dat wil zeggen mils of mm) voor de meeste functies.

Footprint-bibliotheken met dank aan Ivex Design International Inc.

Koper vul gebieden

Footprint-wizard en Footprint Editor voor het maken of wijzigen van footprints

PADS-PCB-netlijsten importeren en exporteren

Exporteert extended Gerber-bestanden (RS274X) en Excellon-boorbestanden

Design rule checker

Autosave

TINYCAD

http://sourceforge.net/projects/tinycad/
Dit is een schema ontwerp programma. dat standaard en aangepaste symboolbibliotheken ondersteunt. Het ondersteunt PCB-opmaakprogramma's met verschillende netlist-indelingen en kan ook SPICE-simulatie-netlijsten produceren.

PCB DESIGN TUTORIAL DOOR DAVID L.JONES

http://www.alternatezone.com/electronics/files/PCBDesignTutorialRevA.pdf
Dit is een gratis downloadbare beginnershandleiding over de principes van PCB CAD-lay-out. Het geeft duidelijk advies over goede werkwijzen en "vuistregels" voor professioneel standaard PCB-ontwerp en lay-out.

MIJN EIGEN PCB MAKEN

HOME PCB PRODUCTION

www.freepcb.com/downloads/pcb-0.0.2.pdf
Beschrijft hoe je thuis pcb's kunt vervaardigen. Een ets-resist wordt gemaakt door van een kantoorprinter toner-inkt op een papieren afdruk te verwarmen (met een strijkijzer) om het koper laminaat te verwijderen. Ets wordt bereikt met een mengsel van zoutzuur en waterstofperoxide.

EEN ANDERE MANIER OM PCB's THUIS TE MAKEN

http://www.electricstuff.co.uk/pcbs.html Laat zien hoe je je eigen pcb's maakt. Informatief en praktisch. Wees verbaasd over de hoeveelheid werk die nodig is om een pcb te maken. Als je gewoon niet de tijd hebt om het zelf te doen, overweeg dan onze PCB Train Express service met volgende-dag-levering, compleet met PTH-gaten, veel waar voor uw geld.

HOME SMD REFLOW BESCHREVEN

http://www.electricstuff.co.uk/smtoast.html Laat zien hoe je een £5,00 broodrooster verandert in een SMD-reflow-oven. Dit is niet hoe wij het doen. Onze reflow oven kost £35.000,00, maar het is het bedrag wat u zou kunnen uitgeven om een repeteerbare temperatuurregeling te realiseren die de componenten niet beschadigt.

WAAR ZIJN DIE PCB-BITS EN CHEMICALS TE VERKRIJGEN

http://www.megauk.com/
Een online winkel die alle materialen en apparatuur levert om uw eigen pcb's te maken. Maar deze spullen hoeft u niet allemaal aan te schaffen om een pcb te kunnen maken. Wij kunnen het maken ook voor u verzorgen tegen veel lagere kosten dan u zou verwachten.

DESIGN

http://www.smartgroup.org/
De SMART Group-downloadpagina biedt een breed scala aan technische artikelen met betrekking tot het assemblageproces en veel voorkomende proces fouten.

http://www.pcbstandards.com/
Nuttige grafiek die alle aspecten van pcb-productie volledig illustreert en uitlegt. Site-index voor uitgebreide verzameling van gratis downloadbare gegevens die relevant zijn voor pcb-ontwerp, b.v. pad-patronen, rekenmachines voor de stroom capaciteit, impedantie calculators, ontwerpadvies voor flex-circuits, enz.

http://www.ipc.org/
Grote hoeveelheid gratis downloadbare CAD-informatie. bv. smd land-patronen, impedantie calculators, IPC-normen, enz.

http://www.yelo.co.uk/index. php / products / pcb-testen
Richtlijnen voor het testen van PCB's. Hieronder volgen richtlijnen voor bedrijven die PCB's ontwerpen die ze willen uittesten op basis van een 'bed of nails' test, zowel in-circuit als functionaliteit.

http://emclab.mst.edu/pcbtlc2/
PCB-spoor impedantie-calculator die de karakteristieke impedantie en parameters per lengte-eenheid van typische pcb-spoor geometrieën berekent.

http://www.intel.com/design/packtech/ch_14.pdf
Volledige veel omvattende verhandeling over BGA's, van footprints tot re-work.

http://www.pcblibraries.com/resources/
Gratis downloadbare pcb-checklists, advies, documentatie en bibliotheken met een breed scala aan nuttige informatie voor beginnende CAD-ontwerpers.

FLEX

http://www.pcdandf.com/cms/magazine/95/2948
Artikel over rigid-flex ontwerp overwegingen, een nuttig overzicht dat de prijsverschillen verklaart tussen flexibles met een rigidiser (goedkoop) en rigid-flex (niet zo goedkoop).

http://www.allflexinc.com/guid.shtml
Een downloadbare complete ontwerphandleiding voor flexibele circuits.

LOODVRIJE

http://www.npl.co.uk/ei/news/ faqs.html
De meest regelmatig gestelde vragen en antwoorden over loodvrij solderen en componenten. Sterk aanbevolen.

https://www.gov.uk/guidance/rohs-compliance- en begeleiding
Geeft details over; Restriction of Hazardous Substances in Electrical and Electronic Equipment (ROHS) Directive (2002/95/EC)

Het heeft gevolgen voor fabrikanten, verkopers, distributeurs en recyclers van elektrische en elektronische apparatuur die lood, kwik, cadmium, hexavalent chromium, polygebromeerde bifenylen of polygebromeerde difenylethers bevat. Deze richtlijn heeft dezelfde reikwijdte als de richtlijn betreffende afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA), behalve voor medische hulpmiddelen en meet- en regelapparatuur. Het is ook van toepassing op elektrische gloeilampen en verlichtingsarmaturen in huishoudens.

http://www.npl.co.uk/ei/research/ leadfree.html
National Physics Laboratory: rapporten over het wetenschappelijke programma voor het meten en modelleren van de materialen eigenschappen die van invloed zijn op de betrouwbaarheid van de soldeerverbinding

http://www.envirowise.gov.uk/
Envirowise biedt Britse bedrijven gratis, onafhankelijk, vertrouwelijk advies en ondersteuning over praktische manieren om de winst te vergroten, afval te minimaliseren en de impact op het milieu te verkleinen. Het verklaart de gevolgen van de richtlijn voor afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA).

MATERIALEN

http://www.isola-group.com
Dit is de site van Isola, een grote laminaat leverancier met de technische specificaties voor een grote verscheidenheid aan laminaten. bijv. CEM1, FR3, FR4, FR5, BT-hars, Polyimide, Cyanate ester, FR5-aramide.

http://www.rogerscorporation.com/
Rogers is een belangrijke fabrikant van hoogfrequente laminaten. Deze site bevat technische specificaties voor PTFE-laminaten en andere materialen. Er is ook een downloadbare impedantie calculator.

http://www2.dupont.com/Pyralux/en_US/index.html
Informatie over flexibele pcb-materialen geleverd door Du Pont

http://www.taconic-add.com/en--products. php
RF, magnetron & high-speed digitale laminaten voor alle applicaties van Taconic

http://www.holders.co.uk/index.htm
Distributeurs van Arlon-laminaat voor microwave toepassingen en een breed scala aan gerelateerde materialen

http://www.lamargroup.co.uk/
Distributeurs van Nelco, Panasonic en Shanghai NanYa-laminaten, waaronder microwave-, polyimide- en BT-laminaten.

SOFTWARE

http://www.graphicode.com/
Download de GC-Prevue Gerber-viewer van deze site. Hij wordt ten zeerste aanbevolen en is kosteloos.

http://www.numberone.com
De site van de auteurs van EasyPC-software. U kunt demo software downloaden. Het bevat ook koppelingen voor downloadbare component data sheets.

http://www.polarinstruments.com/
Deze site gaat meestal over gecontroleerde impedantie issues. Het biedt gratis downloads van nuttige software zoals een 2D-Field Solving Impedance Design System dat 39 gecontroleerde impedantie structuren ondersteunt. Andere items zijn freeware PCB track resistance calculator, Gerber-bestanden voor een typische impedantie testcoupon, grafische pcb test- en reparatiesoftware die schema's vervangt en de populairste CAD-formaten plus IPC leest.

NORMEN

http://www.ipc.org/
Deze site heeft de IPC-normen.

http://www.ul-europe.com/
De UL-bibliotheek helpt met normen, certificeringsproblemen, technische vereisten en hoe deze worden toegepast. Het heeft ook downloadbare markeringen.

http://database.ul.com/ cgi-bin / XYV / sjabloon / LISEXT / 1FRAME / index.htm
De database met goedkeuringen van het Underwriters-laboratorium is een essentieel hulpmiddel als u in de VS verkoopt. Zoekopdrachten kunnen worden uitgevoerd met een bedrijfsnaam, een UL-bestandsnummer of een trefwoord.

PCB CAD DESIGN SOFTWARE

http://iut-tice.ujf-grenoble.fr/kicad/ index.html
Kicad is een CAD-opmaakprogramma voor het maken van schema's en pcb's tot 16 lagen. De software is gratis en downloadbaar zonder beperkingen en werkt op Windows XP. Gerber-gegevens kunnen worden bekeken en Gerber-bestanden voor photoplotters, boorbestanden en component locatiebestanden kunnen worden geproduceerd voor fabricage. Documentatie is meertalig. De software wordt veel gebruikt en wordt voortdurend bijgewerkt. Het is bedacht en geschreven door Jean-Pierre Charras, een onderzoeker bij LIS (Laboratoire des Images et des Signaux) en een leraar in IUT de Saint Martin d'H Res. (Frankrijk), op het gebied van elektrotechniek en beeldverwerking. Kicad werd sterk aanbevolen in een recensie van het Elector Magazine in juli-augustus 2007.

CADSTAR
EAGLE
CIRCAD
CIRCUIT CREATOR
DESIGN WORKS
EASY-PC
E-CAD
EDWin
ELECTRONICS WORKBENCH
LAYOUT
ORCAD
P-CAD 2004
PCB ONTWERPER
PCB ELEGANCE
POWERPCB
PROTEL/ALTIUM ONTWERPER
PROTEUS
QCAD
RANGER

Seetrax XL Designer Lite-software downloaden: de Lite-versie van de Seetrax XL Designer-software is een volledig functionele versie van de volledige software maar beperkt tot ontwerpen met een maximum van: 30 onderdelen & 50 nets. Het heeft geen tijdslimiet. Het gedownloade bestand is een 'self-contained', gelicentieerde kopie van de software voor nieuwe installaties. Het kan ook worden gebruikt om een bestaande installatie van de Seetrax XL Designer Lite (of Demo) -software te updaten.

ULTI -BOARD
VUTRAX

SUNDRY LINKS

Mikes Electric Stuff

Halfgeleider Links

Atlas Sales and Rentals - Spot Coolers, MovinCool, Portable Air Conditioning
Gespecialiseerd in verhuur en verkoop van mobiele airconditioning- en verwarmingsapparatuur, Movincool-spotkoelers en grotere mobiele koeleenheden.

The Engineers Club
Online technische hulpmiddelen en Forums voor de professionele ingenieur

Best Sites UK

Small business web directory
Krijg een lijst onder de Britse Midlands-categorie.

Polyonics, Inc. - Harsh Environment Bar Code, Polyimide Labels, Kapton Labels
PPolyonics ontwikkelt en produceert etiketten en label materialen voor industriële barcode printtoepassingen.

Engineers.com

Electronics-Lab.com